Häljebodadagen och Sinuhe

augusti 6th, 2012Veckobrev

Vecka 31

Diskussionen om den ekonomiska krisen och den gemensamma valutan har ingalunda avtagit bara för att Finlands riksdag sammanträtt och fattat ett beslut om stöd till Spanien, och den enda i Europa som tycks tjäna på krisen är Sannfinländarna. Enligt den senaste gallupen har de gått framåt, om än inte med mycket. Jag tänker inte här beskriva någon kommande lösning, det gör redan alldeles för många, en del mycket insatta det skall medges, andra mycket, mycket mindre…

Syrien

Syrien har länge varit i centrum för de flesta som intresserar sig för vad som händer i ute i världen. Likaså har vi alla känt till att FN måste reformeras, men nu har det blivit mer uppenbart än tidigare. I veckan kastade Kofi Annan in handsken, och det är inte vilken handske som helst. Det är inte så lätt att säga vad som borde göras, bara att något borde göras. Säkerhetsrådet är lamslaget, men vem skall ha makten och vem vill ge ifrån sig makten? Skall medlemskapet innehas av segrarna från andra världskriget, de rika länderna skulle man kunna säga, men inte heller det stämmer längre. Skall invånarantalet spela en roll, eller skall länder som Indien lämnas utanför? Skall Europa ha två, eller kanske flera platser. Skall säkerhetsrådet finnas kvar? Ja, frågeställningarna är vid det här laget bekanta, men svaren saknar vi, men en sak är säker något måste göras.

Häljebodadagen

Den som inte orkar följa med vad som händer i den stora världen kan med fördel ägna sig åt vad som händer på det lokala planet, och det händer mycket under sommarmånaderna. I Mariehamn har den traditionella röda korsmarknaden hållits och i Häljeboda har den traditionella Häljebodadagen firats. Höjdpunkten är nog nävgröten, en gröt som inte äts med sked utan snarare med nävarna. Den tillagas av skrädmjöl, och äts med fläsk och lingonsylt. Nävgröt är något som anses ha kommit till Värmland med de finska svedjebrukarna.

Sinuhe

Det finns i Värmland många finngårdar, Finnkulturens centrum i Torsby, men vill man hitta någon mer sentida länk kan man besöka Bovillgården utanför Torsby. Gården invigdes för inte så länge sedan i närvaro av Lasse Åberg och andra serieentusiaster. Där bodde Bo Vilson som tecknade under namnet Bovil, en enorm produktion under ett allt för kort liv. Han dog som 39-åring och hans allra sista teckningar blev serien Sinuhe som baserade sig på Mika Waltaris roman Sinuhe egyptiern . Och det finns för övrigt ännu en värmlandsanknytning till namnet Sinuhe. Få finländare bär namnet Sinuhe, men åtminstone en gör det, riksdagsledamoten Sinuhe Wallinheimo, med ett förflutet i Värmland och Karlstad som ishockeymålvakt i Färjestads ishockeylag.