Huvudbonader

augusti 20th, 2012Veckobrev
Aleksanderinstitutets chef i säker hjälm

Aleksanderinstitutets chef i säker hjälm

Vecka 33

Veckan har visat att olika huvudbonader passar vid olika tillfällen. Jag visar ingen bild på talmannen i elegant hatt för den har ni redan sett i de åländska tidningarna, inte heller visar jag någon bild på någon av talmännen Eero Heinäluoma eller Per Westerberg iförd kräftkalashatt, för de stannar i mitt privata album. Alltså får ni nöja er med Aleksanderinstitutets chef i säker hjälm. Han var nyligen den ena parten i arrangerandet av seminariet ”CONFLICT, RESOLUTION AND RECONCILIATION IN THE CONTEMPORARY WORLD” där Ålandsexemplet avhandlades i en expertpanel som jag hade nöjet att ingå i. Seminariet syftade till att visa de två parterna i konflikten om Nagorno-Karabach, Armenien och Azerbajdzjan, att autonomi är en möjlig lösning på sådana konflikter i andra delar av världen. Går man i strid för att få till en fredlig lösning kan det vara bra att ha en ordentlig hjälm på huvudet.

Inga eleganta hattar i Azerbajdzjan

I lokaltidningen beskylldes Barbro Sundback för att ha varit på lyxresa när vi medverkade i detta seminarium och också besökte ett flyktingområde där de som lämnat sina hem i Nagorno-Karabach slagit sig ner, men det kan jag härmed intyga att det inte handlade om även om vi inte då bar hjälm, men inte heller elegant hatt eller kräftkalashatt för den delen.

Vindkraftsfråga på väg att lösas?

Den ena huvudbonaden bars alltså på presidentbesöket och den andra vid talmansbesöket. Om presidentbesöket har det rapporterats tillräckligt i tidningarna. Vad presidenten sade om att vilja utveckla Ålands självstyrelse har vi analyserat, och likaså har det andra viktiga besöket med justitieminister Anna-Maja Henriksson analyserats i pressen. Vad lovade hon om vindkraften? Själv har jag nu fått uppleva att frågan behandlats av justitieministeriet, Ålandsdelegationen, grundlagsutskottet och Justitiekansler, som alla sagt samma sak utan att frågan gått särskilt mycket framåt. Jag har under två olika ministrar vid handels- och industriministeriet nu hört alla upptänkliga och oupptänkliga argument för att det inte är möjligt och blivit lätt uppgiven. Det finns en sak gemensamt hos alla de som uttalat sig. De är mycket positiva till vindkraften och vill gärna att Åland skall komma med i systemet, men….. Den som lever får se.

Träff med försvarskursen

Mellan presidenten, talmännen och justitieministern fanns det utrymme för en träff med ”min” försvarskurs. Det är alltid lika givande att möta sina gamla försvarskollegor. Den här gången skulle det ske på Dragsviks garnison under värdskap av Nylands brigads gilles nye ordförande som tyvärr i sista stund inte själv kunde medverka, men för vår del var besöket intressant och givande. Vi följde en skjutövning i Syndalen. Dit tog vi oss i Pasi, och det är alltid nostalgi för den som varit ute i fält att få åka APC. Och som sagt var här bars det huvudbonad, hjälm och öronskydd.

Öronskydd

Öronskydd är inte en huvudbonad, men något man bär på huvudet. Det skulle man absolut inte ha på sig under kulturnatten för då skulle man missat den finsk-persiska tangodrottningen Darya Pakarinen och ”Bangårdstango med Darya & Månskensorkestern”, liksom L.E. Brixmark & the New Holland band på biblioteket, bandet som gjort succé på vissångsfestivaler i Sverige och nu i Mariehamn. Höjdpunkten är dock som alltid ”Blandat program” som det så anspråkslöst står om de som uppträder på Café Julius.

Röster för Östersjön

För den som ville njuta av Röster för Östersjön på Andersudde var det inte heller lämpligt med öronskydd, och det ville man. Det var värt besväret att ta sig dit och rätt att satsa på en ny typ av show, även om jag som operafreak varit helt nöjd med de tidigare årens konserter, och ett säkert kort fanns med även nu; Johanna Grüssner.

Nattmössa

Har Tuomioja talat i nattmössan under veckan? Nej, knappast, han vet vad han talar med, men kanske är det fortfarande lite av sommarens nyhetstorka kvar. I alla fall har det framställts så trots att han egentligen bara sade självklarheter om att varje land måste ha planer för olika scenarier.

EU-stödet var också föremål för presentation, men inte så mycket debatt, på Centerns sommarting i Käringsundsbyn i Eckerö. Där var Mats Lövgren från Nils Thorvalds kontor i Bryssel och gav sin syn på Finlands agerande och krav på garantier för att medverka i stödpaketet. Ordföranden Harry Jansson hade en mer omfattande presentation av skuldkrisen och de olika aktörernas roll. Vad kommer Tysklands författningsdomstol att säga? En värdefull genomgång av hur man ser på de här frågorna här hemma för den som skall representera Åland i stora utskottet i riksdagen.

World Humanitarian Day

Och så var veckan slut. Slut var också Sergio Vieira de Mellos liv den 19 augusti. Därför firas just denna dag ”World Humanitarian Day”, och nu var det fjärde gången. Sergio var en av 22 FN-arbetare som dog när en bilbomb exploderade vid FN:S högkvarter i Bagdad 2003. Detta har sedan 2008 fått en minnesdag för att uppmärksamma alla de volontärarbetare och hjälparbetare som arbetar i svåra förhållanden runt om i världen. Sedan förra året har 112 hjälparbetare fått sätta livet till.

Sergio Vieira de Mello

Sergio Vieira de Mello