ÄNTLIGEN tillbaka till riksdagen!

september 10th, 2012Veckobrev

Vecka 36

ÄNTLIGEN, ja jag säger bara det, äntligen är jag tillbaka i riksdagen, tillbaka med gänget .

Svenska riksdagsgruppen

Svenska riksdagsgruppen

I dagens globaliserade värld spelar det naturligtvis ingen roll var man befinner sig, man är uppkopplad hela tiden, man läser allt och följer med varje timme vad som händer, avståndet har ingen betydelse. Ja, så skulle man tro att det fungerar, men kanske ändå inte. Det är lättare att ta till sig en fråga när man faktiskt befinner sig på plats där saker och ting sker. Och även om man inte talar direkt med någon utan ringer från ena ändan av det stora huset till andra ändan så är det ändå som om det skulle vara enklare än när man befinner sig på andra sidan av jordklotet, eller ens på andra sidan av skiftet.

Talmannen inleder höstens arbete med att säga att det kommer att bli en stormig höst i riksdagen. Kaikki merkit viittaavat siihen, että tästä tulee eurokriisin ratkaisujen syksy kan man läsa i Helsingin Sanomat. Heinäluoma fortsätter med att konstatera att i Eurokrisens paus kommer kommunalvalet och i riksdagen kommer att finnas 167 propostioner som skall behandlas. Men det här med en stormig höst i riksdagen kommer antagligen inte att riktig gälla för den som kommer från Åland och därmed inte deltar i något kommunalval. Mycket av den debatt som kommer att ta fart i riksdagen kommer troligen att handla om sådana frågor som påverkar kommunalpolitiken, eller som man kan göra en valfråga på i kommunalvalet. För den som inte är en del av detta med andra ord troligen ganska lugn, bortsett från det ekonomiska läget i EU det berör oss alla.

Till de viktigaste uppgifterna under hösten, men även länge efter det, hör att förbereda en reform av självstyreslesystemet. Det system vi länge haft och som är ett förträffligt system om man inte har något förtroende för varandra är det dags att se över och istället skapa ett system som bygger på samförstånd och överenskommelse. Ett system som skapats av två parter som båda har Finlands och Ålands bästa för sina ögon. Tills vidare sitter i riket en grupp där de partier som är representerade i riksdagen har fått utse representanter, men ingen annan. Det här skall antagligen ses som en förövning till det som komma skall. Innan det kan bli något verkligt arbete så måste båda sidor finnas med, och det väntar vi på. Uppenbarligen finns i riket ett behov av att lära känna det åländska självstyrelsesystemet bättre, och det är välkommet, men viktigast är kanske att lära sig hur det ser ut i övriga världen. Vilket förhållande har andra självstyrande områden till sina ”riken”?

Som ett led i detta arbete har lagtingets parlamentariska grupp som leds av Roger Jansson tagit till sin uppgift att försöka träffa och samtala med de olika medlemmarna i denna riksgrupp. Som ett led i detta arbete medverkade Roger Jansson vid det kvällsmöte Svenska riksdagsgruppen hade på Ålandskontoret den här veckan. En värdefull diskussion följde på ett försök till att ge en bild av vilka frågor som är aktuella i förhållandet mellan Åland och riket.

Riksdagsarbetet har kört igång, ja, kanske inte riktigt, men i alla fall. Arbetet inleddes med att vi första kvällen gick och såg filmen Utrensning som är baserad på Sofi Oksanens en roman med samma namn. Man skall inte blunda för sanningen; historien måste berättas så som den var, och arkebuseringar och tortyr hör krigets grymheter till. Det gör också våldtäkter och det dagens trafficking offer utsätts för är tyvärr också en del av verkligheten, men men när den råa, grymma verkligheten blir till spelfilm med alla dess möjligheter till att förstärka med ljud- och ljuseffekter så blir det bara för mycket för mig. Det kanske går hem i Hollywood, men det känns inte längre som en del av ens den mest grymma delen av vår historia.

Grundlagsutskottet har satt igång, medan andra utskott startar lite långsammare. Någonting säger mig att vi mer och mer kommer att fundera på vad det egentligen står i 124 § i Grundlagen. Vad betyder det som står där när vi väljer att privatisera, eller ”outsourca”. Kan staten då helt avtala bort det som står i grundlagen? Måste verkligen säkerhetskontrollen vid flygplatserna kunna genomföras på svenska? Ja, det måste den. Och måste verkligen alldeles vanliga aktieägare kunna på sitt språk läsa de regler som gäller för börsens verksamhet eller räcker det med engelska? Vad är god förvaltningssed och måste den följas, eller kan den avtalas bort? Nej, inget kan avtalas bort när det gäller myndighetsutövning, men försöken kommer helt säkert att bli fler och fler.

Den här veckan var det Brasiliens nationaldag och det firades med stor mottagning på fredag kväll när arbetsveckan var slut och alla var på utmärkt humör.

”Gissa vem som varit på kräftkalas!” kan man läsa på Bitte Westerholms facebook. Jag behöver inte gissa, jag vet och kan intyga att det var en trevlig fest och till brunchen följande dag bjöds det på krusbärsmarmelad från IKEA, ”blott Sverige svenska krusbär har” (1851, Carl Jonas Love Almquist).

Krusbär

Krusbär