Aktivitet

juli 21st, 2013Veckobrev


Vecka 29

Veckan började som sig bör med aktivitet och slutade som sig bör med aktivitet.

Den ena, och för mig viktigaste aktiviteten var att det hände något hemma på backen, något som måste betecknas som aktivitet. Och det var inte baara alla hantverkare som var i farten vill jag påstå. Jag har också hanterat värmepistol, slipmaskin, penslar, putsdukar, brett ut snickerispackel och slipat etc. etc.

Veckans andra viktiga aktivitet var naturligtvis att det väntade beskedet om att förre Ålandsministern Astrid Thors efterträder Högkommissarien för nationella minoriteter inom ramen för OSCE. En verksamhet och ett arbete som för mig personligen, men också för Åland, betytt mycket under årens lopp. Allt ifrån resor i fält med den förste Max van der Stoel till intressanta diskussioner med den nuvarande innehavaren av uppdraget Knut Vollebaek, båda bekanta från Balkantiden. Ålands fredsinstitut hör också till dem som haft ett nära samarbete med HCNM-kontoret i Haag. Det finns all anledning att räkna med att samarbetet fortsätter nu med Astrid på den platsen. Både Astrid och Åland är att gratulera! Autonomi är inte lösningen för alla minoriteter, men Ålandslösningen kan vara en inspiration för många det vet vi, och säkert kommer vi att se något av det när det är dags för OSCEs jubileumsår.

Att Astrid i riksdagen ersätts av Jörn Donner har nog ingen missat, och även det ser vi i Svenska riksdagsgruppen fram emot.