Pressmeddelande: Nauclér uppmanar regeringen: Ta krafttag för en åländsk plats i EU-parlamentet!

december 13th, 2012Nyheter och pressmeddelande

Pressmeddelande 13/12 2012
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér, Ålands representant i Finlands riksdag
Publiceringsfritt: genast

*******************************************************************************
I samband med att Kroatiens anslutning till EU debatterades i förstabehandling i plenum i går (12 december) deltog riksdagsledamot Elisabeth Nauclér i diskussionen.

Nauclér konstaterade att det är glädjande att Kroatien anses moget att sälla sig till den skara som nu är medlemmar i unionen, men påpekade de stora utmaningar som fortfarande finns för landet; att ställa krigsförbrytare till svars, romernas rättigheter, serbernas rättigheter, flyktingarnas möjligheter att återvända, rätten till egendom och medborgarskap och kampen mot korruption.

I samband med att Kroatiens inträde till unionen har debatteras i riket och på Åland, har Ålands rättmätiga plats i EU-parlamentet blivit aktuell på nytt, eftersom också Ålands lagting måste godkänna anslutningen. Senast ett nytt land anslöt sig till unionen försökte Finland få en av de extra platser som uppstod i parlamentet, men misslyckades. Nu förväntar vi oss att Finland driver frågan mera kraftfullt och mer konsekvent än tidigare.

- Det tog ungefär 20 år innan Åland fick sin rättmätiga plats i Nordiska rådet. Det börjar bli en lika lång väntan på parlamentsplatsen, och snart vill Åland se resultat!

*********************************************************************************

Hela talet går att läsa här på bloggen

Mer information ges av:
Gustav Blomberg på tel.nr. 094324047 eller per e-post gustav.blomberg@riksdagen.fi