Pressmeddelande 17 december: Urpilainen ger svar på fråga om bestämmelserna kring import av begagnade bilar till Åland

december 17th, 2012Nyheter och pressmeddelande

Pressmeddelande 17/12 2012
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér, Ålands representant i Finlands riksdag
Publiceringsfritt: genast

Pressmeddelande: Urpilainen ger svar på fråga om bestämmelserna kring import av begagnade bilar till Åland

*******************************************************************************
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér har fått svar på det skriftliga spörsmål om varför momsbestämmelserna för import av begagnade bilar från riket till Åland ser ut som de gör i dag.

Eftersom många ställer sig frågande varför ålänningar som köper äldre begagnande bilar från riket kan behöva betala en viss mellanskillnad vid importen till Åland ställde Nauclér den här fråga till regeringen. I svaret från finansminister Jutta Urpilainen finns en ingående förklaring som återigen visar att systemet är en konsekvens av att Åland har samma ställning som ett tredje land i förhållande till det övriga Finland och de övriga medlemsstaterna. Därför har en skattegräns skapats som innebär att de bestämmelser som gäller för import och export i handeln med tredje land ska tillämpas på försäljning och överföringar av varor mellan Åland och det övriga Finland.

Samma bestämmelser gäller också om en finländare boendes i riket köper och importerar en begagnad bil från Åland och regelverket anses därför förenligt med grundlagen.

- För att Åland vid EU-inträdet skulle behålla sina kommunikationer skapades det här regelverket som gjorde att Åland stod utanför skatteunionen, säger Nauclér
*********************************************************************************

Hela skriftliga spörsmålet + svaret går också att läsa här: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ss_889_2012_p.shtml

Mer information ges av:
Gustav Blomberg på tel.nr. 094324047 eller per e-post gustav.blomberg@riksdagen.fi

Svaret från minister Urpilainen

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Herr talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 889/2012 rd undertecknat av riksdagsledamot Elisabeth Nauclér /r:

Vad är anledningen till att staten valt att tillämpa olika skattesatser för begagnade bilar som köps i riket och förs till Åland än vad som gäller vid köp av bilar som stannar på Åland eller inom riket och
kan det anses vara förenligt med 6 § i grundlagen att staten på det sätt som här beskrivits tillämpar olika skattesatser för olika medborgare beroende på om de är bosatta i riket eller på Åland?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Enligt artikel 5 och 6 i mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG) har Åland samma ställning som ett tredje land i förhållande till det övriga Finland och de övriga medlemsstaterna. Ålands särställning grundar sig på det s.k. Ålandsprotokollet som är en bilaga till fördraget om Finlands anslutning till Europeiska unionen. När det gäller beskattning i form av mervärdesskatt och accis kräver gemenskapslagstiftningen en skattegräns mellan Åland och det övriga Finland och en sådan gräns har fastställts från den 1 mars 1997. Skattegränsen innebär att de bestämmelser som gäller för import och export i handeln med tredje land ska tillämpas på försäljning och överföringar av varor mellan Åland och det övriga Finland.

När en person exempelvis köper en begagnad bil från en annan ort i Finland och tar den till Åland, medför skattegränsen att bilen ska beskattas vid införseln till Åland. I värdet på en begagnad bil ingår en dold mervärdesskatt som debiterades för bilen då den såldes som ny till den del bilens värde inte har förbrukats. Den skatt som betalas vid införseln kan leda till dubbelbeskattning och för att eliminera den har det i 18 a § i lagen om undantag för landskapet Åland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen (1266/1996) införts bestämmelser om skattelättnader vid import. När en vara förs in från någon annan del av Finland eller från en annan medlemsstat till landskapet Åland eller från landskapet till andra delar av landet, har importören när skatten för importen fastställs rätt till en skattelättnad på basis av den dolda skatt som ingår i varans anskaffningspris. Med dold skatt som ingår i varans anskaffningspris avses mervärdes- eller omsättningsskatt som betalats i samband med ett skattepliktigt förvärv av varan i Finland eller någon annan medlemsstat och som fortsättningsvis ingår i varans värde vid tidpunkten för importen.

Importlättnaden beräknas så att importskatten minskas genom att man beaktar den andel av den dolda mervärdesskatt som betalats i Finland eller i någon annan medlemsstat och som alltjämt ingår i varans värde när importen äger rum. Den dolda skatten räknas inte in i skattegrunden vid import, och dessutom dras den av från den skatt som annars skulle betalas för importen.

När en ålänning köper eller säljer en bil som ursprungligen har förts in skattefritt som flyttgods till Åland eller till någon annan del av Finland och bilanskaffningen inte överhuvudtaget har beskattats, ingår det i priset på bilen ingen mervärdesskatt som skulle kunna beaktas när man beräknar skattelättnaden i samband med importen. I ett sådant fall kan införseln av en bil från en annan del av Finland till Åland eller från Åland till andra delar av Finland inte leda till dubbelbeskattning, och därför finns det inte heller något behov av skattelättnader vid importen. Mervärdesskatt debiteras för första gången först i samband med importen vid skattegränsen.

När importskatt ska betalas vid skattegränsen fastställs skattesatsen enligt tidpunkten för importen. Beloppet av den dolda mervärdesskatt som fortfarande ingår i priset på en begagnad bil och som ska beaktas vid beräkningen av skattelättnaden beror i sin tur på den skattesats som gällde i Finland eller annan aktuell medlemsstat när bilen såldes/köptes för första gången i Finland eller den andra medlemsstaten.

Importbeskattningen på grund av skattegränsen mellan Åland och det övriga Finland grundar sig på gemenskapslagstiftningen. De bestämmelser som tillämpas är desamma såväl när personer som bor i Finland för in begagnade bilar från Åland till andra delar av Finland som när personer bosatta på Åland för in begagnade bilar från någon annan del av Finland till Åland. Systemet är förenligt med 6 § i grundlagen.

Helsingfors den 11 december 2012
Finansminister Jutta Urpilainen